2017. augusztus 4., péntek

Vinka

Tavasszal virágokat szerettem volna ültetni a teraszra. Nehéz, mert olyan virágot kellett választani, ami bírja a napot, meleget és a ritka öntözést. Az egyik, ami "bejött" a vinka, más néven rózsa meténg.


Madagaszkárról származó, nálunk általában egynyáriként nevelt fagyérzékeny félcserje, melyet ötszirmú, csillag alakú virágok ékesítenek. Mivel igen jól tűri a szárazságot, időnként a sivatagi rózsa névvel is illetik. Sötétzöld fényes levelei jól kiemelik virágainak élénk tiszta színeit. Nagyon mutatós ablakládákban, de virágágyak szegélyeként is, s virágai vonzzák a méheket és pillangókat. Virágzásuk a tavasz végétől akár az októberi fagyokig is eltarthat. Hazánkban magassága kb. 20-30cm-t ér el. A növény egyes részei mérgezőek!

IMG_0012


Jó vízelvezetésű, laza talajt igényel és szereti a védett, meleg helyeket. Viszonylag szárazságtűrő növény, azonban rendszeres öntözést igényel. Legszebben akkor fejlődik, ha földjét folyamatosan kissé nyirkosan tartjuk. Fagyérzékeny növény, de hűvös, világos helyen átteltethető. A csigák és meztelencsigák időnként károsíthatják.
A magok összegyűjtéséhez várjuk meg, míg a növény teljesen elszárad, majd vessük el a magokat február vége felé.
IMG_0013